Bruggenbouwers: Naïma Charkaoui over de impact van racisme

Bruggenbouwers: Naïma Charkaoui over de impact van racisme

Naima Charkaoui schreef het boek 'Racisme, over wonden en veerkracht' Een vurig pleidooi voor ondersteuning van de slachtoffers van racisme, met een focus op veerkracht, weerbaarheid en hoop.

Racisme slaat diepe wonden, maar die worden amper verzorgd. De meeste mensen hebben geen idee hoe ze daaraan moeten beginnen. 'We focussen te veel op de dader en te weinig op het slachtoffer', zegt Naima Charkaoui.

De lezingencyclus ‘Bruggenbouwers’ geeft een forum aan experten die een positief alternatief bieden voor polarisering, onverdraagzaamheid en verzuring. Als brugfiguren inspireren ze om verbindend te werken.

Over haar boek:

Er is iets vreemds aan de hand met het debat over racisme. We discuteren over arbeidsmarkt, onderwijs en huisvesting. We voeren pennentwisten over geschiedenisboeken. We klagen het racisme van de politie aan. Dat is allemaal meer dan terecht en we moeten dat vooral blijven doen. Maar het valt op dat we het nooit over de ondersteuning van de slachtoffers hebben. Alsof je je op een levensgevaarlijk kruispunt zou beperken tot het stellen van structurele eisen voor meer verkeersveiligheid … terwijl wie van zijn sokken wordt gereden nooit een dokter of verpleger te zien krijgt. Dit boek pleit vurig voor meer slachtoffercultuur. Want racisme doét iets met mensen, pepert Naima Charkaoui ons aan de hand van tientallen voorbeelden in. Ze reikt handvatten aan om met de gevolgen om te gaan en focust op veerkracht, weerbaarheid en hoop.

--

Om de verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, stellen wij alles in het werk om te voldoen aan de algemene richtlijnen en veiligheidsprincipes. Deelnemen aan activiteiten kan corona-proof, op voorwaarde dat elke bezoeker de veiligheidsregels respecteert.

Overzicht

Aanvang zondag 20-09-2020 11:00
Prijs 5 euro
Organisator De Brug
Inschrijven via martijn.de.coster@telenet.be
Locatie De Brug Centrum voor het Vrije Denken

De Brug, Centrum voor het Vrije Denken

 Hauwerstraat 3a, 8000 Brugge
  0475 39 01 83 (zaalverhuur)
 info@vrijzinnigbrugge.be
KBO 0417758709
RPR Gent, afdeling Brugge

Vrijzinnige organisaties in West-Vlaanderen