Lezing ‘Sherlock Holmes en ik: logica, vergissingen en namaak’ door em. Prof. dr. Jean Paul Van Bendegem - VOLZET

Lezing ‘Sherlock Holmes en ik: logica, vergissingen en namaak’ door em. Prof. dr. Jean Paul Van Bendegem - VOLZET
Iedereen kent ongetwijfeld Sherlock Holmes en zijn onafscheidelijke kompaan, dr. Watson. Sherlock Holmes is vooral bekend vanwege zijn intelligentie en zijn vermogen belangrijke conclusies te deduceren uit kleine, vaak schijnbaar onbelangrijke aanwijzingen. Een populaire mythe is dat de figuur van Sherlock Holmes de grondlegger was van een heel genre van moordmysteries, maar dit genre bestond toch ook al voor Holmes. In het eerste Sherlock Holmesverhaal ‘A Study in Scarlet’, merkt Holmes' vriend Dr. Watson al op dat Holmes hem doet denken aan C. Auguste Dupin (een intelligente speurder in de verhalen van Edgar Allan Poe). Holmes is niet blij met deze vergelijking. Hij beschouwt Dupin als een inferior fellow (een inferieure kerel).
Veel fictieve detectives hebben Holmes' logische methoden geïmiteerd, zoals Agatha Christies Hercule Poirot, Patricia Wentworths Miss Silver, Ellery Queen, Perry Mason, Columbo, Dick Tracy en zelfs de stripheld Batman.
Sherlock Holmes is nog altijd hot. Er is het succes van de BBC-serie ‘Sherlock’ met Benedict Cumberbatch en een nieuwe vertaling van ‘De avonturen van Sherlock Holmes’. Maar wat betekent het om een “Sherlockiaan” te zijn? Hoe logisch is het denken eigenlijk wel van Holmes? Wat mag de bedoeling zijn van een “Sherlock Holmes Society of London” waarvan Jean Paul Van Bendegem sinds vele jaren lid is? Deze literaire en sociale vereniging werd gesticht in 1951 en staat open voor iedereen die een oprechte interesse heeft in het leven en werk van Sherlock Holmes en dr. Watson. Regelmatig komen de leden samen in London. Jean Paul Van Bendegem geeft ons een inkijk in deze typisch Britse vereniging. Redenen genoeg dus om de beroemdste detective ter wereld eens grondig door Jean Paul Van Bendegem onder de loep te laten nemen. En misschien krijgen we ook een antwoord op de ultieme vraag: is het waar dat er mensen zijn die denken dat Holmes echt heeft bestaan en zo ja waarom geloven ze dat? Al deze vragen worden beantwoord in een lezing die speelt met de grenzen van fictie en werkelijkheid.
ism Auteurslezingen en HV 2 Brugge
Praktische afspraken:
- inkom: € 5 - betaling ter plaatse
- inschrijven verplicht via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- maximaal 50 aanwezigen
- mondmasker verplicht cfr. de geldende maatregelen voor horeca en cultuur 
Om de verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, stellen wij alles in het werk om te voldoen aan de algemene richtlijnen en veiligheidsprincipes. Deelnemen aan activiteiten kan corona-proof, op voorwaarde dat elke bezoeker de veiligheidsregels respecteert.

Overzicht

Aanvang zondag 27-09-2020 11:00
Prijs €5,00
Organisator Vermeylenfonds ism Humanistisch Verbond
Inschrijven via vfbrugge@gmail.com
Locatie De Brug Centrum voor het Vrije Denken

Contact

De Brug
Centrum voor het Vrije Denken

 Hauwerstraat 3a, 8000 Brugge
 info@vrijzinnigbrugge.be  (algemeen) 

maxim.boyen@demens.nu  (zaalbeheer)

  0476 61 58 61 (zaalbeheer)

KBO 0417758709
RPR Gent, afdeling Brugge

Bestuursleden

voorzitter
Jo Debruyne
voorzitter.debrug@vrijzinnigbrugge.be

ondervoorzitter
Francis Moeykens
ondervoorzitter.debrug@vrijzinnigbrugge.be

penningmeester
Julie Vanrapenbusch
penningmeester.debrug@vrijzinnigbrugge.be

secretaris
Yara Debruyne
secretaris.debrug@vrijzinnigbrugge.be

 

communicatieverantwoordelijken
Yara Debruyne
Frederik Geers
communicatieverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

verantwoordelijke Vonck
Alex de Pape
verantwoordelijkevonck.debrug@vrijzinnigbrugge.be

bestuursleden
Marianne Maes
Benjamien De Vos
Carina Van Compernolle

Alle bestuursleden bereiken:
bestuursleden.debrug@vrijzinnigbrugge.be

Vrijzinnige organisaties in West-Vlaanderen