#Taboebrekers

 
 Dit jaar durven we kritisch na te denken.

Dit jaar durven we uit te spreken.

Dit jaar breken we taboes.

Wij, de jongeren, zijn bezig met wat er in de wereld gebeurt. We kijken naar de samenleving, naar de structuren, naar onze ervaringen en we merken op dat er nog zoveel onbespreekbaar lijkt. Hoe kunnen we het maatschappelijke leven gaan verbeteren als er nog zoveel taboes bestaan? Is erover praten niet één van de eerste stappen in de weg naar verbetering? Wij denken van wel!
Daarom willen we met het project Taboebrekers een positieve bijdrage leveren aan de ‘groei’ van onze samenleving. We willen dat mentale gezondheid behandeld wordt als iets cruciaal in ons leven. We willen dat iedereen erover kan praten zonder bang te moeten zijn dat ze niet serieus genomen worden of zonder het gevoel te hebben dat ze ‘vreemd’ zijn. We willen dat geracialiseerde personen, vrouwen en leden van de LGBTQIA+ community zich veilig voelen. We willen naar elkaar kijken zonder vooroordelen, zonder stereotypen en zonder verwachtingen in ons hoofd. We willen bestraffing van daders en niet de uitsluiting van slachtoffers. We willen dat er geen assumpties worden gemaakt over hoe iemand is omwille van enkele fysieke kenmerken.
Alles wat we denken en kennen is ons aangeleerd en vaak worden deze dingen ook blindelings doorgeven aan de volgende generaties, maar als we de tijd nemen om even kritisch te kijken naar wat we als ‘normaal’ of ‘gangbaar’ zien, kunnen we dit patroon doorbreken. Waarom associeert de meerderheid van de samenleving menstruatie met iets vies, iets waar niet over gepraat mag worden? Omdat we dat gezegd werden en omdat er jarenlang slechts in fluisterstemmen en veel metaforen over werd gepraat. Waarom durven we vaak niet toe te geven dat het even niet meer gaat? Dat we ons echt niet goed voelen? Omdat we het gevoel hebben dat hier geen ruimte voor is. Waarom worden alternatieve seksuele interesses bestempeld als obsceen? Omdat er nog een groot taboe bestaat rond seksueel genot in al diens variëteiten. Waarom is er zoveel commentaar, zoveel vraagstelling bij alles wat niét voldoet aan het huisje-tuintje-kindje model? Liefde is toch gewoon liefde? Waarom mogen mensen hun seksualiteit niet gewoon beleven zoals zij zelf willen zolang ze daar niemand anders kwaad mee doen?
Waarom is er zoveel weerstand tegen het gebruik van voornaamwoorden? Weerstand tegen de acceptatie dat niet iedereen zich schikt in de hokjes van ‘man’ of ‘vrouw’? Waarom zijn er nog steeds zoveel verwachtingen over hoe we ons moeten gedragen in die opgelegde hokjes? Omdat we zo gesocialiseerd worden. En net daar willen we tussenkomen, verrijkt met een kritische reflex en een rugzak aan ervaringen en getuigenissen. Een samenleving heeft tijd nodig om te veranderen, maar enkel door zelf op te staan en op te komen voor wat je belangrijk vindt, zal je die verandering versterken en kan die taboe doorbrekend worden.

Een projectjaar dat uitmondt in een slotevent op 4 december 2021

Een 15-tal jongvolwassenen (<30) gaan in 2021 de uitdaging aan om op te komen voor onderwerpen waar zij een sterke affiniteit mee hebben, ook al zijn deze onderwerpen grotendeels nog taboe in onze samenleving. Gender, mentale gezondheid, structurele discriminatie, alternatieve gezinsvormen, en kink zijn de taboes die ze behandelden. In samenwerking met de jongerenconsulent van deMens.nu werkten zij een project uit, van maart tot 4 december '21. Zij begonnen met het verzamelen van wetenschappelijke kennis, stelden vragen aan experten en brachten getuigenissen. Hierna gingen ze aan de slag met hun kennis en ervaring en droegen ze deze uit naar de West-Vlaamse samenleving. Ze maakten podcasts, gaven zelf interviews en namen interviews af bij anderen, ze namen deel aan de Triënnale van Brugge, ze sensibiliseerden op onze online kanalen en via offline campagnes. 

De 'conversations' binnen het programma van de Triënnale gaan door op zondagen 4, 11, 18 en 25 juli & 1 en 8 augustus van 14u tot 16u in B.E.E.N. Kunstencollectief in de Beenhouwersstraat 1-3 (Speelmanskapel) en hielden een variëteit aan performance en tentoonstelling in.  

Nu komt het slotevent er aan, op zaterdag 4 december in De Brug van 14u tot 17u. Er zullen infostanden zijn en creatieve performances. Kom jij ook? Gratis, inschrijven niet nodig. 

👉 Wil je samen met ons taboes doorbreken, zoek je informatie rond de thema’s, wil je er over praten, kom dan zeker langs!

Meer weten? Denk, doe, reflecteer je mee? Volg onze socials voor meer info:
Facebook: Taboebrekers https://www.facebook.com/taboebrekers
Insta: @Taboebrekers https://www.instagram.com/taboebrekers/

Heb je vragen stel ze aan Hilke Desmedt, jongerenconsulent deMens.nu West-Vlaanderen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

De Brug
Centrum voor het Vrije Denken

 Hauwerstraat 3a, 8000 Brugge
  0472 55 71 45
 info@vrijzinnigbrugge.be

KBO 0417758709
RPR Gent, afdeling Brugge

Bestuursleden

voorzitter
Jo Debruyne
voorzitter.debrug@vrijzinnigbrugge.be

ondervoorzitter
Francis Moeykens
ondervoorzitter.debrug@vrijzinnigbrugge.be

penningmeester
Eli Noë
penningmeester.debrug@vrijzinnigbrugge.be

secretaris
Yara Debruyne
secretaris.debrug@vrijzinnigbrugge.be

kasverantwoordelijke
Carina Van Compernolle
kasverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

communicatieverantwoordelijken
Benjamien De Vos
Frederik Geers
communicatieverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

IT-verantwoordelijke
Marc Van Cauwenberghe
ITverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

preventieverantwoordelijke
Peter Focqaert
Preventieverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

verantwoordelijke Vonck
Alex de Pape
verantwoordelijkevonck.debrug@vrijzinnigbrugge.be

Alle bestuursleden bereiken:
bestuursleden.debrug@vrijzinnigbrugge.be

Vrijzinnige organisaties in West-Vlaanderen