Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Nieuwsbrief vrijzinnig Brugge

Nieuwsbrief vrijzinnig Brugge

Nieuwsbrief vrijzinnig Brugge

   
Maatregelen Corona-virus


Alle geplande publieksactiviteiten in De Brug tem eind juni zijn opgeschort. Onze programmatie herstart vanaf 1 september. De klimaatlessen blijven geprogrammeerd en worden online gegeven en mogelijk kunnen er nog buitenactiviteiten (niet in De Brug) georganiseerd door onze verenigingen doorgaan. Zo is er nog een filosofiewandeling in Brugge gepland op 31 mei vanuit het Willemsfonds, onder voorbehoud. 

 

Lezing ‘Vrijheid, gelijkheid, veelheid' door Sonja Lavaert

Sonja Lavaert brengt een lezing over haar nieuwe boek ‘Vrijheid, gelijkheid, veelheid’ over het moderne democratie-denken van Machiavelli tot Spinoza en zijn kring.


Aanvang zondag 13-09-2020 11:00
Lees meer

Gespreksgroep SOS Nuchterheid

Praten met lotgenoten als ondersteuning bij het overwinnen van problemen met alcohol, drugs, pillen enz...


Aanvang donderdag 03-09-2020 19:30
Lees meer

Gegidst bezoek tentoonstelling Simon Stevin, gevolgd door wandeling

De in Brugge geboren wetenschapper Simon Stevin zorgde in de 16e en 17e eeuw voor revolutionaire vernieuwingen op het vlak van onder meer navigatie, fysica, architectuur, stedenbouw en wiskunde. Dit jaar is het exact 400 jaar geleden dat hij stierf.


Aanvang donderdag 17-09-2020 14:30
Lees meer

Bruggenbouwers: Naïma Charkaoui over de impact van racisme

Naïma Charkaoui reikt handvatten aan om met de gevolgen van racisme om te gaan en focust op veerkracht, weerbaarheid en hoop.


Aanvang zondag 20-09-2020 11:00
Lees meer

 Laatste nieuws West-Vlaanderen

We blijven actief en zijn tot jullie dienst


Dienstverlening huisvandeMens

De huizenvandeMens blijven tot nader order gesloten en de medewerkers werken verder van thuis uit. De opstart van de clientenwerking in huis zal nog even duren. Je kan de medewerkers wel bereiken via mail en telefoon, elke werkdag tijdens de kantooruren. Heb je nood aan een luisterend oor? Een vraag over wilsverklaringen? Wil je beroep doen op het huisvandeMens voor een vrijzinnig humanistische plechtigheid? Neem contact op via telefoon of mail. De contactgegevens van de 5 huizen in West-Vlaanderen vind je hier

 

  

Secretariaten vrijzinnige centra

De secretariaten van de ontmoetingscentra openen voorlopig ook nog niet maar zijn verder eveneens bereikbaar via mail en op enkele uitzonderingen na ook via telefoon. De contactgegevens vind je hier.

 

 

Vanop afstand deelnemen aan activiteiten

Voor enkele geplande activiteiten werd een digitaal alternatief voorzien.
Zo kan je de 4 laatste lessen in de reeks 'Duurzame ontwikkeling en klimaatverandering' - die normaal verder zouden gegeven worden door Bernard Mazijn in De Brug- online mee volgen. Als deelnemers zich inschrijven krijgen ze een zoom-link met handleiding toegestuurd via mail. De 3 laatste lessen gaan door op maandagen 18 mei en 8 en 22 juni, telkens om 14u en ze duren 2u. Alle informatie over deze lessen vind je via de kalender.

 

Er werden ook nieuwe initiatieven opgezet. Zo organiseert huisvandeMens Ieper online sessies 'Videosoferen of filosofiechatten'. Op woensdag 13 mei  om 19u is er een sessie met als onderwerp 'Is er toekomst voor de democratie?'. Consulent Sammy Roelant geeft een korte inleiding en daarna gaan we in gesprek. Wil je meedoen? Meld je aan bij sammy.roelant@demens.nu.

 

De Brusselse voorronde en de Grote Finale van de jaarlijkse Debatwedstrijd voor jongeren van de 3de graad secundair onderwijs, gecoördineerd door Hujo konden niet plaatsvinden door het coronavirus en werden uitgesteld. Maar niet getreurd: er werd een Digitale Debatwedstrijd opgezet. De eerste voorronde hiervan ging deze week van start. Info op www.debatwedstrijd.be en www.facebook.com/debatw .

In het rijtje past ook het virtuele lentefeest/FVJ www.feestinjekot.be

 

We zorgen voor elkaar

Petitie bevrijding
gewetensgevangenen

In Iran heeft covid-19 heel hard toegeslagen, ook in de overvolle en onhygiënische gevangenissen. Het coronavirus kan zich razendsnel verspreiden in de gevangenissen omdat social distancing en andere voorzorgsmaatregelen er onmogelijk zijn. Hierdoor verkeren veel gevangenen in levensgevaar. Dat geldt zeker voor professor Djalali die al een hele tijd zwaar ziek is en voor wie het risico op besmetting des te groter is. Roep ook jij de Iraanse autoriteiten op om alle mensen die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen onmiddellijk vrij te laten? Lees meer en teken de petitie


 

Petitie voor vluchtelingen

In een wereld waar de slogan ‘zorg voor elkaar’ het opneemt tegen een onzichtbare vijand, is het van onschatbaar belang dat we in die ‘elkaar’ elke persoon opnemen die dreigt uit de boot te vallen. Wij hebben de morele plicht om op te komen voor kwetsbaren in de maatschappij en om waakzaam te zijn over hoe de gemeenschap omgaat met deze groepen. Lees meer en teken de petitie

 

 

In de stemming voor een

marathon kijk- en luistersessie Virale Verhalen?

 

Elke werkdag postte het huisvandeMens Brugge de voorbije dagen en weken in lockdown een Viraal Verhaal.

Je vindt alle verhalen samen in een reeks op youtube. Op facebook vind je en volg je ze via https://www.facebook.com/events/1488449077960959/ en https://www.facebook.com/huisvandemensbrugge

Een hart vol moed en
mededogen

Een aantal vertegenwoordigers van diverse religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen  hebben een gezamenlijke videoboodschap gelanceerd.  Een boodschap van moed en mededogen, hoop en vertrouwen om te koesteren wat we delen. Winnie Belpaeme uit huisvandeMens Gent vertegenwoordigde het vrijzinnig humanisme. Meer info en de videoboodschap vind je hier.

 

Belboom

De Belboom is een methodiek, een poging om de mazen van ons zorgnet zo klein mogelijk te maken door mensen te helpen bij het organiseren van hun eigen netwerken. Je leest er alles over op https://demens.nu/de-belboom/  

 

 

 


Op de hoogte blijven

Volg meer nieuws vanuit de gemeenschap op www.vrijzinnigwestvlaanderen.be, www.deMens.nu en via onze sociale mediakanalen. Lees ook meer in de nieuwsbrief van 22 april van deMens.nu: https://mailchi.mp/demens.nu/troost-feest-en-inzichten-in-coronatijd

Copyright © 2020 Vrijzinnig Brugge. Alle rechten voorbehouden.

Wens je deze nieuwsbrief van vrijzinnig Brugge niet meer te ontvangen?

Uitschrijven