In juni 2019 begon voor de Brugse vrijzinnige gemeenschap een nieuw verhaal met een nieuwe accommodatie in de Hauwerstraat 3A en 3C, in het voormalig politiecommissariaat op het Beursplein. De Brug, Centrum voor het Vrije Denken en het HuisvandeMens Brugge hebben er sinds dan een nieuwe stek. Er is volop ingezet op een ruim aanbod aan activiteiten voor de Bruggeling, met succes. Tot corona, net als voor andere organisaties, roet in het eten gooide en de programmatie quasi moest worden stilgelegd het voorbije jaar.

Vanaf het moment dat er goede vooruitzichten kwamen om terug activiteiten te organiseren zijn het bestuur van De Brug en de werkgroepen met veel enthousiasme samen gekomen om een nieuw en vernieuwend programma op te zetten. Er is een frisse dynamiek ontstaan in de jongerenwerkgroep die zich richt op activiteiten voor 16 tot 30 jarigen. Ze zijn als vrijzinnige Brugse jeugdgroepering uit de startblokken geschoten onder de naam ‘VONCK’ – vrijzinnig jonck.

Alex de Pape, jongerenwerkgroep VONCK: “De motivatie was groot om er opnieuw goed in te vliegen en extra in te zetten op het bereiken van de Brugse jongeren met een laagdrempelig activiteitengamma dat zowel inhoudelijke als ontspannende activiteiten omvat. We komen nu ook als jongerenorganisatie naar buiten onder een leuke naam en logo. De ambitie van De Brug indachtig willen we mee een brug slaan tussen verschillende mensen en culturen. Dat laat zich onder meer zien in de samenwerking met OKAN-leerlingen bij ons project ‘De Zomer van De Brug’.”

VONCK heeft met het bestuur van De Brug een uitgebreid zomerprogramma samengesteld. De activiteiten variëren van filosoferen-met-kinderen, gespreksmomenten rond maatschappelijk relevante thema’s, BBQ, spelavonden, muziekavonden, schaken….Het gezellige binnenplein met ruim terras in het groen vormt een extra troef. Je kan er dagelijks genieten van een natje en een droogje, opgediend door de eigen vrijwilligers, de werkgroep VONCK en OKAN-leerlingen. Er is open huis met bar van 15 uur tem 22 uur op weekdagen en van 9 uur tem 22 uur op zaterdag en zondag.

Jo Debruyne, voorzitter De Brug: “Met ‘De Zomer van De Brug’ hopen wij onze bruisende werking te herintroduceren bij het grote publiek. Dit alles vanuit sociaal engagement en om mensen samen te brengen en te verbinden. Het project kadert in het beleid van de Stad Brugge, meer bepaald ‘Brugge draait om mensen’. In ons ontmoetingscentrum vinden buurtbewoners een warme en gezellige stek en iedereen is welkom.”

Beoogde wekelijkse invulling van het programma:

Maandag: FiloCafé, we nemen de tijd om te filosoferen, na te denken over diverse stellingen en over dilemma's te discussiëren.
Dinsdag: BabbelBox, op dinsdag ontvangen we een spreker om zijn, haar, hun… expertise en ervaring met ons te delen. Onderwerpen zijn uiteenlopend en er is voor elk wat wils.
Woensdag: Gameday, van gezelschapsspellen tot kaarttoernooien en schaaktoernooien. Elke woensdag voorzien we een spelgerelateerde activiteit, soms met inschrijving. Zo brengen we jong en oud samen.
Donderdag: JukeBox, op donderdag ontvangen we een hippe band, een muzikant, een zanger of zangeres, doen we open mic-avonden en organiseren we misschien zelfs een karaoké!
Vrijdag: Jongerencafé, op vrijdag staan de jongeren extra centraal en bieden we verschillende aantrekkelijke deals aan. Want vrijzinnig en jonck, dat geeft vonck!
Zaterdag: Arty Party, we nodigen een artiest uit die live een kunstwerk maakt, zetten een specifieke artiest in de verf of wagen we ons zelf aan wat kunst.
Zondag: Familyday, op zondag is het hele gezin meer dan welkom! Mits inschrijving voor de donderdag kan jij met of zonder je gezin genieten van een brunch en voorzien we verschillende activiteiten gericht op jonge kinderen. Leer jongleren, laat je omtoveren tot vlinder-piraat of knutsel er op los! Inschrijven op de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsgierig naar de drankjes en hapjes? Bekijk de menukaart

(Bovenstaand bericht = persbericht dd 1-7-21)

Contact

De Brug
Centrum voor het Vrije Denken

 Hauwerstraat 3a, 8000 Brugge
  0472 55 71 45
 info@vrijzinnigbrugge.be

KBO 0417758709
RPR Gent, afdeling Brugge

Bestuursleden

voorzitter
Jo Debruyne
voorzitter.debrug@vrijzinnigbrugge.be

ondervoorzitter
Francis Moeykens
ondervoorzitter.debrug@vrijzinnigbrugge.be

penningmeester
Eli Noë
penningmeester.debrug@vrijzinnigbrugge.be

secretaris
Yara Debruyne
secretaris.debrug@vrijzinnigbrugge.be

kasverantwoordelijke
Carina Van Compernolle
kasverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

communicatieverantwoordelijken
Benjamien De Vos
Frederik Geers
communicatieverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

IT-verantwoordelijke
Marc Van Cauwenberghe
ITverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

preventieverantwoordelijke
Peter Focqaert
Preventieverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

verantwoordelijke Vonck
Alex de Pape
verantwoordelijkevonck.debrug@vrijzinnigbrugge.be

Alle bestuursleden bereiken:
bestuursleden.debrug@vrijzinnigbrugge.be

Vrijzinnige organisaties in West-Vlaanderen