sept 02
2021

Grijs, licht, roodgloeiend,...onze stemmingen liepen sterk uiteen in coronatijd. Voor het project 'Stemmingen' doken een aantal vrijwilligers van het huisvandeMens in hun pen om het verhaal van hun stemming te schrijven...

“Dat we ons niet langer laten overspoelen door emoties, maar door de zilte golven van de zee”

“Mijn hersenen zijn immers nooit in lockdown geweest, ik zou niet weten hoe ik dat moet doen”

“Want dat was zowat het enige wat ik nog kon, ademen”

“Kinderen wenen, hij krijtwit en ik staar emotieloos voor mij uit”

Enkele rakende fragmenten uit de teksten...misschien roept dit bij jou een herkenbare stemming op?

Na maanden lockdown zocht de opborrelende inspiratie van de vrijwilligers een weg naar buiten. Zij nemen het publiek mee in hun vertelling. Dit op zondag 10 oktober, niet toevallig de Dag van de Geestelijke Gezondheid. Het resultaat daarvan wordt opgeluisterd met sfeervolle fotografie van Annelies Steen en muziek van Ziggy Venneman en Johan Mayeur. Dit alles beleef je in De Brug! Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 050 33 59 75. Gratis toegang. 

aug 27
2021

De Instelling Morele Dienstverlening West-Vlaanderen is op zoek naar een veelzijdige ondersteunende kracht ten behoeve van de werking in De Brug, Centrum voor het Vrije Denken in Brugge en in de andere vrijzinnige centra en aangesloten verenigingen in de provincie West-Vlaanderen.

Je functie

• Je staat ten dienste van de West-Vlaamse vrijzinnige gemeenschap bestaande uit de professionele krachten van de HuizenvandeMens, de vrijwilligers van de vrijzinnige centra en lidverenigingen. Je helpt en staat hen bij waar nodig.
• Je onderhoudt nauwe contacten met de voorzitter en andere bestuursleden van de vrijzinnige centra, in het bijzonder met ‘De Brug’, Centrum voor het vrije denken.
• Je werkt mee en ondersteunt talrijke vrijwilligers, adviseert groeperingen en begeleidt hen in de programmatie en het opzetten van lokale evenementen. Dit doe je i.s.m. de werkgroepen van de vrijzinnige centra. Motiveren en enthousiasmeren is je ding.
• Je trekt nieuwe vrijwilligers aan en ondersteunt de jeugdwerking in de provincie i.s.m. de jeugdconsulenten, Hujo en de werking van de vrijzinnige feesten.
• Je legt externe contacten, bouwt een netwerk uit en gaat actief op zoek naar opportuniteiten die de vrijzinnige gemeenschap ten goede kunnen komen.
• Je volgt de aanvragen op voor zaalhuur/zaalgebruik van het Vrijzinnig Huis Brugge (vrijzinnig centrum en huisvandeMens) via een boekingssysteem en je staat in voor het maken van de praktische afspraken met de externe gebruikers van de zalen in het kader van verhuur.
• Je bent contactpersoon voor externe gebruikers en je promoot het gebruik van de zaal door derden en probeert op deze wijze inkomsten te genereren.
• Je staat de vrijwilligers van het vrijzinnig centrum ‘De Brug’ bij in de organisatie van o.a. het bargedeelte in het tuinpaviljoen.
• Je staat mee in voor het beheer van alle infrastructuur en draagt zorg voor de materialen.
• Je plaatst bestellingen.

Je profiel

• Je hebt een vrijzinnig humanistische levensvisie en houding.
• Je bent administratief sterk en weet van aanpakken en je beschikt over goede communicatieve en organisatorische vaardigheden.
• Je werkt zelfstandig, planmatig en gestructureerd, en bent stressbestendig.
• Je bent een multi-tasker en hebt een hands-on mentaliteit.
• Je hebt een goede kennis, of bent bereid die op te bouwen, van de georganiseerde vrijzinnigheid en het middenveld binnen het werkingsgebied.
• Frequent avond- en weekendwerk schrikt je niet af.
• Je beschikt over een rijbewijs B en het beschikken over een wagen om je te verplaatsen is een pluspunt.

Je werkomgeving

• De Instelling Morele Dienstverlening (IMD) West-Vlaanderen behartigt de financiële en materiële belangen van de morele dienstverlening. Wij zijn de erkende tussenpersoon tussen de vrijzinnig humanistische morele dienstverlening en het provinciebestuur dat instaat voor onze financiering.
• Je werkt nauw samen met de financieel verantwoordelijke en de communicatieverantwoordelijke van de IMD. Je rapporteert aan het bestuursorgaan van de IMD en aan de directeur van de HuizenvandeMens West-Vlaanderen.
• Je werkt samen in een open en constructieve houding met de medewerkers van de HuizenvandeMens.
• Je werkt vanuit je standplaats in Brugge en maakt indien nodig verplaatsingen binnen de provincie.

Ons aanbod

• Voor deze functie hanteren wij een voltijds contract (38u/week) van onbepaalde duur.
• Deze vacature staat open tot en met 30/09/2021
• Je komt terecht in een boeiende en stabiele werkomgeving.
• Verloning in functie van ervaring volgens PC 200.

Selectieprocedure
• Op basis van de sollicitatiebrief en CV gebeurt een eerste selectie.
• De geselecteerden worden uitgenodigd voor een selectieproef en een interview op 11/10/2021.

Interesse?
• Solliciteren doe je door je sollicitatiebrief en CV te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vóór 1/10/2021

Meer info
Voor meer informatie kan je terecht bij Niels Callier, voorzitter IMD West-Vlaanderen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +32 497 24 19 99.

juli 02
2021

Op 9 september was De Brug te zien op VRT in het programma Iedereen beroemd ! Voor 'De groepsfoto' zakten de reporters namelijk af naar De Brug tijdens een zangsessie van No Notes. 'Samen zingen met No Notes' is een vaste activiteit in De Brug. Het werd een heel leuke reportage over het koor, waar iedereen welkom is en iedereen zichzelf kan zijn. Jammer genoeg kan de volgende zangavond op 16 september niet in De Brug doorgaan. De eerstvolgende No Notes samenkomst in De Brug is op woensdag 6 oktober om 19u30. Zij komen 2 keer per maand samen, elke eerste woensdag en elke derde donderdag/maand. De volledige uitzending van gisteravond kan je tot zaterdag 09/10 bekijken via Iedereen beroemd - donderdag 9 september 2021 om 19:40 | VRT NU

no notes2

 

juli 01
2021

In juni 2019 begon voor de Brugse vrijzinnige gemeenschap een nieuw verhaal met een nieuwe accommodatie in de Hauwerstraat 3A en 3C, in het voormalig politiecommissariaat op het Beursplein. De Brug, Centrum voor het Vrije Denken en het HuisvandeMens Brugge hebben er sinds dan een nieuwe stek. Er is volop ingezet op een ruim aanbod aan activiteiten voor de Bruggeling, met succes. Tot corona, net als voor andere organisaties, roet in het eten gooide en de programmatie quasi moest worden stilgelegd het voorbije jaar.

Vanaf het moment dat er goede vooruitzichten kwamen om terug activiteiten te organiseren zijn het bestuur van De Brug en de werkgroepen met veel enthousiasme samen gekomen om een nieuw en vernieuwend programma op te zetten. Er is een frisse dynamiek ontstaan in de jongerenwerkgroep die zich richt op activiteiten voor 16 tot 30 jarigen. Ze zijn als vrijzinnige Brugse jeugdgroepering uit de startblokken geschoten onder de naam ‘VONCK’ – vrijzinnig jonck.

Alex de Pape, jongerenwerkgroep VONCK: “De motivatie was groot om er opnieuw goed in te vliegen en extra in te zetten op het bereiken van de Brugse jongeren met een laagdrempelig activiteitengamma dat zowel inhoudelijke als ontspannende activiteiten omvat. We komen nu ook als jongerenorganisatie naar buiten onder een leuke naam en logo. De ambitie van De Brug indachtig willen we mee een brug slaan tussen verschillende mensen en culturen. Dat laat zich onder meer zien in de samenwerking met OKAN-leerlingen bij ons project ‘De Zomer van De Brug’.”

VONCK heeft met het bestuur van De Brug een uitgebreid zomerprogramma samengesteld. De activiteiten variëren van filosoferen-met-kinderen, gespreksmomenten rond maatschappelijk relevante thema’s, BBQ, spelavonden, muziekavonden, schaken….Het gezellige binnenplein met ruim terras in het groen vormt een extra troef. Je kan er dagelijks genieten van een natje en een droogje, opgediend door de eigen vrijwilligers, de werkgroep VONCK en OKAN-leerlingen. Er is open huis met bar van 15 uur tem 22 uur op weekdagen en van 9 uur tem 22 uur op zaterdag en zondag.

Jo Debruyne, voorzitter De Brug: “Met ‘De Zomer van De Brug’ hopen wij onze bruisende werking te herintroduceren bij het grote publiek. Dit alles vanuit sociaal engagement en om mensen samen te brengen en te verbinden. Het project kadert in het beleid van de Stad Brugge, meer bepaald ‘Brugge draait om mensen’. In ons ontmoetingscentrum vinden buurtbewoners een warme en gezellige stek en iedereen is welkom.”

Beoogde wekelijkse invulling van het programma:

Maandag: FiloCafé, we nemen de tijd om te filosoferen, na te denken over diverse stellingen en over dilemma's te discussiëren.
Dinsdag: BabbelBox, op dinsdag ontvangen we een spreker om zijn, haar, hun… expertise en ervaring met ons te delen. Onderwerpen zijn uiteenlopend en er is voor elk wat wils.
Woensdag: Gameday, van gezelschapsspellen tot kaarttoernooien en schaaktoernooien. Elke woensdag voorzien we een spelgerelateerde activiteit, soms met inschrijving. Zo brengen we jong en oud samen.
Donderdag: JukeBox, op donderdag ontvangen we een hippe band, een muzikant, een zanger of zangeres, doen we open mic-avonden en organiseren we misschien zelfs een karaoké!
Vrijdag: Jongerencafé, op vrijdag staan de jongeren extra centraal en bieden we verschillende aantrekkelijke deals aan. Want vrijzinnig en jonck, dat geeft vonck!
Zaterdag: Arty Party, we nodigen een artiest uit die live een kunstwerk maakt, zetten een specifieke artiest in de verf of wagen we ons zelf aan wat kunst.
Zondag: Familyday, op zondag is het hele gezin meer dan welkom! Mits inschrijving voor de donderdag kan jij met of zonder je gezin genieten van een brunch en voorzien we verschillende activiteiten gericht op jonge kinderen. Leer jongleren, laat je omtoveren tot vlinder-piraat of knutsel er op los! Inschrijven op de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsgierig naar de drankjes en hapjes? Bekijk de menukaart

(Bovenstaand bericht = persbericht dd 1-7-21)

mrt 08
2021

Zomervonck flyer

Na maanden van stilte, ook voor De Brug - Centrum voor het Vrije Denken, begint het sociale leven stilaan haar oude vorm terug te krijgen. Het hele team van De Brug heeft er alvast veel zin in, en vol enthousiasme wordt samen met de werkgroep VONCK de Zomer van de Brug geïntroduceerd.

Gedurende de maanden juli en augustus zullen er elke dag activiteiten georganiseerd worden, met minstens één activiteit per dag, variërend van sessies filosoferen-met-kinderen tot praatavonden rond maatschappelijk relevante thema’s, open mic-avonden...
Ondertussen kan iedereen dagelijks genieten van een natje en een droogje op ons mooie terras in de Hauwerstraat 3A, opgediend door onze eigen vrijwilligers, de werkgroep VONCK en OKAN-leerlingen. Dit elke dag van 15u tot 22u, en op zaterdag en zondag van 9u tot 22u.
Op die manier hopen wij onze bruisende werking te herintroduceren en dit alles in het kader van ons sociaal engagement en de algemene doelstelling van onze vereniging, namelijk: het samenbrengen van mensen.
Laat ons terug kletsen, discussiëren, leven, genieten en dat zonder dogma, noch vooroordeel.
Voor meer details klik hier. De wekelijkse activiteiten vindt u op onze activiteitenpagina en op onze facebookpagina https://www.facebook.com/vrijzinnigbrugge.

We hopen jullie allemaal deze zomer te mogen verwelkomen. 

Nieuwsgierig naar de drankjes en hapjes? Bekijk de menukaart

 

jan 05
2021

Wat was me dat, 2020? Een jaar vol mogelijkheden werd een jaar met meer hindernissen dan ooit tevoren. We leerden anders denken en moesten ons noodgedwongen anders organiseren.

Maar de nieuwe normaliteit maakte ons sterker en flexibeler. We weten het nu wel zeker: 2021 wordt een jaar waarin we onze voornemens realiseren. 2021 is ook het jaar waarin we samen 50 jaar deMens.nu vieren. Weliswaar slechts een ijkpuntje op de tijdsbalk van het vrijzinnig humanisme, maar een goeie reden om onze fakkel boven te halen en ze fier te dragen.

En om licht en warmte uit te dragen, ook voor wie we verloren onderweg. Voor de mensen, gezinnen en groepen die zware tijden achter de rug of nog voor de boeg hebben. Laat ons vooral zorgen voor elkaar.

Vanwege het bestuur van De Brug wensen we jou een fantastisch 2021 en als het even veilig kan, ontmoeten we elkaar weer fysiek.
Denk voor jezelf, zorg voor elkaar.

Bekijk de nieuwjaarskaart

dec 08
2020

Binnen het Brugs project Geborgen Zorgen, met het huisvandeMens Brugge als partner, wordt er extra ingezet op het bieden van handvaten en informatie. Zo is er een 'Tips voor troost'-poster ontwikkeld. Binnenkort zal je deze poster overal zien opduiken in het stadsbeeld en ook jij zal hem gratis kunnen ophalen! Meer nieuws over de concrete aanpak volgt snel. Zie ook https://www.brugge.be/coronavirus/geborgenzorgen

Bekijk de poster

Over het project Geborgen Zorgen:

We werden het voorbije jaar vrijwel elke dag geconfronteerd met verlies in allerlei soorten en maten. Wegvallen van sociale contacten en hobby’s, feestdagen die in rook opgaan, een relatiebreuk, ontslag of faillissement, een overlijden. Het coronavirus en de noodzakelijke maatregelen hebben velen van ons getroffen op ontelbare manieren. Binnen de stad groeide al snel de nood om daar extra zorg aan te besteden. Met de steun van HuisvandeMens Brugge, vzw Missing You, vzw Rouw en verliescafé Vlaanderen (afdeling Brugge), het Heidehuis, OCMW en Stad Brugge zag het project ‘Geborgen Zorgen’ het levenslicht. Zij brachten hun expertise samen om burgers te informeren hoe ze zelf kunnen omgaan met verlieservaringen of elkaar ondersteunen. Ondertussen is Geborgen Zorgen als werkgroep aangesloten bij Compassionate Brugge waar we samen met tal van partners verbindend aan de slag gaan om Bruggelingen die geconfronteerd worden met rouw en verlies te versterken.

 

nov 30
2020

Dit jaar focust De Warmste Week op de directe inzet van de Vlaming door middel van mooie en inspirerende initiatieven. Ook de vrijzinnige gemeenschap zet zich graag in voor acties binnen Music For life/De Warmste Week 2020 om bij te dragen tot een warme en solidaire samenleving. 

Het huisvandeMens Brugge organiseert i.s.m. het CGSO Brugge een inzamelactie van menstruatie-materiaal. 1 op 8 jonge meisjes in Vlaanderen heeft immers onvoldoende geld hiervoor! lees er meer over

 

okt 29
2020

Traditioneel organiseren de huizenvandeMens jaarlijks een herdenkingsplechtigheid voor de dierbaren wiens afscheidsplechtigheid ze begeleid hebben. Niet iedereen heeft behoefte aan zo’n gedeeld moment, maar voor wie wel deelneemt is het steeds een moment van steun, troost en herkenning. Het ‘samen’ stilstaan en erkenning geven aan het blijvend gemis kan veel betekenen. Maar net dat ‘samen’ blijkt dit jaar moeilijk te verwezenlijken. Toch zijn we ervan overtuigd dat in warmte en verbondenheid herdenken en aandacht hebben voor verdriet belangrijk zijn. Een menselijk gebaar ter ondersteuning dat –misschien nu meer dan ooit- nodig is.

Dit jaar worden de nabestaanden niet uitgenodigd voor een herdenkingsceremonie die ze op een locatie kunnen beleven maar wel voor een online herdenkingsmoment. In de huiskamer, in de intimiteit van de eigen leefwereld. Via beelden, muziek, teksten nemen we de mensen mee op wandel langs herinneringen en gemis. Ieder in zijn eigen huis, haar eigen thuis, maar wel gezamenlijk op hetzelfde moment. 

Op 29 oktober hield het huisvandeMens Brugge haar jaarlijkse herdenkingsplechtigheid, in digitale vorm dus maar evengoed was het een mooi moment van herinnering en troost.

De herdenking voor de nabestaanden afscheidsplechtigheden huisvandeMens Brugge was gepersonaliseerd en enkel te (her)bekijken door mensen die inschreven hiervoor. De herdenkingplechtigheid thema 'Thuis' bestaat ook in een vorm die iedereen die iemand wenst te herdenken, kan meevolgen.

Samen in gedachten 'thuis' zijn: 

Meer over afscheid nemen met het huisvandeMens:

https://demens.nu/afscheid/
 

demensnu herdenking

 

 
okt 28
2020

Peter Vanthuyne, afkomstig uit Ieper, is het nieuwe gezicht van de huizenvandeMens West-Vlaanderen. Hij volgt Els Goderis op. Peter studeerde af als licentiaat in de Morele Begeleiding aan de VUB. Na zijn studies koos hij voor het onderwijs en ging aan de slag als leerkracht Zedenleer in GO! Technisch Atheneum Ieper. Een 10-tal jaren later werd hij er directeur. Na 13 jaar besloot hij een nieuwe wending aan zijn carrière te geven. Hij deed jarenlang vrijwilligerswerk binnen de gemeenschap: bij de lokale afdeling van HVV-OVM en bij de begeleidingsgroep van huisvandeMens Ieper (als lid en nadien coördinator), en hij kroop in de pen voor het lokaal vrijzinnig tijdschrift Rechtstreeks. Het leek een evidentie dat deMens.nu zijn nieuwe werkgever zou worden. Als directeur en coach van het provinciaal team huizenvandeMens zal hij meehelpen met het verankeren en het uitdragen van het vrijzinnig humanisme in West-Vlaanderen. Hij kijkt er fel naar uit om met de andere vrijzinnige organisaties in dialoog te gaan en samen te werken! Welkom Peter!

peter vanthuyne

 

 

 

 

 

Contact

De Brug
Centrum voor het Vrije Denken

 Hauwerstraat 3a, 8000 Brugge
 info@vrijzinnigbrugge.be
KBO 0417758709
RPR Gent, afdeling Brugge

Bestuursleden

voorzitter
Jo Debruyne
voorzitter.debrug@vrijzinnigbrugge.be

ondervoorzitter
Francis Moeykens
ondervoorzitter.debrug@vrijzinnigbrugge.be

penningmeester
Eli Noë
penningmeester.debrug@vrijzinnigbrugge.be

secretaris
Yara Debruyne
secretaris.debrug@vrijzinnigbrugge.be

kasverantwoordelijke
Carina Van Compernolle
kasverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

communicatieverantwoordelijken
Benjamien De Vos
Frederik Geers
communicatieverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

IT-verantwoordelijke
Marc Van Cauwenberghe
ITverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

preventieverantwoordelijke
Peter Focqaert
Preventieverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

verantwoordelijke Vonck
Alex de Pape
verantwoordelijkevonck.debrug@vrijzinnigbrugge.be

Alle bestuursleden bereiken:
bestuursleden.debrug@vrijzinnigbrugge.be

Vrijzinnige organisaties in West-Vlaanderen