okt 22
2021

50 jaar deMens.nu wordt op zaterdag 30 november gevierd in De Brug en het huisvandeMens. Iedereen is welkom op het verjaardagsfeest met een vuurshow en lekkere wafels.

sept 29
2021

Onder het overkoepelend project “M² – Maak een einde aan menstruatiearmoede” aangestuurd door de Vrouwenraad, werken deMens.nu en de huizenvandeMens een aantal projecten uit in Vlaanderen en Brussel rond menstruatiearmoede en menstruatieschaamte. De projecten zijn zowel educatief, sensibiliserend als taboedoorbrekend en inspirerend.

Lancering project: Schilders op bezoek

Omdat er vanuit de vanuit de samenleving nog steeds signalen komen dat er hoge nood is aan meer educatie en bewustmaking rond menstruatie, menstruatie-armoede en menstruatie-schaamte, lanceerde het CGSO (Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding), gevestigd in Brugge en lidvereniging van deMens.nu, een educatieve box met als titel ‘Schilders op bezoek’. 

sept 02
2021

Grijs, licht, roodgloeiend,...onze stemmingen liepen sterk uiteen in coronatijd. Voor het project 'Stemmingen' doken een aantal vrijwilligers van het huisvandeMens in hun pen om het verhaal van hun stemming te schrijven...

“Dat we ons niet langer laten overspoelen door emoties, maar door de zilte golven van de zee”

“Want dat was zowat het enige wat ik nog kon, ademen”

“Kinderen wenen, hij krijtwit en ik staar emotieloos voor mij uit”

Enkele rakende fragmenten uit de teksten...misschien roept dit bij jou een herkenbare stemming op?

Na maanden coronatijd zocht de opborrelende inspiratie van de vrijwilligers een weg naar buiten. Zij nemen het publiek mee in hun vertelling. Dit op zondag 10 oktober, niet toevallig de Dag van de Geestelijke Gezondheid. Aanvang 19:30. Het resultaat daarvan wordt opgeluisterd met sfeervolle fotografie van Annelies Steen en muziek van Ziggy Venneman en Johan Mayeur. Dit alles beleef je in De Brug! Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 050 33 59 75. Gratis toegang. 

aug 27
2021

De Instelling Morele Dienstverlening West-Vlaanderen is op zoek naar een veelzijdige ondersteunende kracht ten behoeve van de werking in De Brug, Centrum voor het Vrije Denken in Brugge en in de andere vrijzinnige centra en aangesloten verenigingen in de provincie West-Vlaanderen.

juli 02
2021

Op 9 september was De Brug te zien op VRT in het programma Iedereen beroemd ! Voor 'De groepsfoto' zakten de reporters namelijk af naar De Brug tijdens een zangsessie van No Notes. 'Samen zingen met No Notes' is een vaste activiteit in De Brug. Het werd een heel leuke reportage over het koor, waar iedereen welkom is en iedereen zichzelf kan zijn. Jammer genoeg kan de volgende zangavond op 16 september niet in De Brug doorgaan. De eerstvolgende No Notes samenkomst in De Brug is op woensdag 6 oktober om 19u30. Zij komen 2 keer per maand samen, elke eerste woensdag en elke derde donderdag/maand. De volledige uitzending van gisteravond kan je tot zaterdag 09/10 bekijken via Iedereen beroemd - donderdag 9 september 2021 om 19:40 | VRT NU

no notes2

 

juli 01
2021

In juni 2019 begon voor de Brugse vrijzinnige gemeenschap een nieuw verhaal met een nieuwe accommodatie in de Hauwerstraat 3A en 3C, in het voormalig politiecommissariaat op het Beursplein. De Brug, Centrum voor het Vrije Denken en het HuisvandeMens Brugge hebben er sinds dan een nieuwe stek. Er is volop ingezet op een ruim aanbod aan activiteiten voor de Bruggeling, met succes. Tot corona, net als voor andere organisaties, roet in het eten gooide en de programmatie quasi moest worden stilgelegd het voorbije jaar.

mrt 08
2021

Zomervonck flyer

Na maanden van stilte, ook voor De Brug - Centrum voor het Vrije Denken, begint het sociale leven stilaan haar oude vorm terug te krijgen. Het hele team van De Brug heeft er alvast veel zin in, en vol enthousiasme wordt samen met de werkgroep VONCK de Zomer van de Brug geïntroduceerd.

jan 05
2021

Wat was me dat, 2020? Een jaar vol mogelijkheden werd een jaar met meer hindernissen dan ooit tevoren. We leerden anders denken en moesten ons noodgedwongen anders organiseren.

Maar de nieuwe normaliteit maakte ons sterker en flexibeler. We weten het nu wel zeker: 2021 wordt een jaar waarin we onze voornemens realiseren. 2021 is ook het jaar waarin we samen 50 jaar deMens.nu vieren. Weliswaar slechts een ijkpuntje op de tijdsbalk van het vrijzinnig humanisme, maar een goeie reden om onze fakkel boven te halen en ze fier te dragen.

En om licht en warmte uit te dragen, ook voor wie we verloren onderweg. Voor de mensen, gezinnen en groepen die zware tijden achter de rug of nog voor de boeg hebben. Laat ons vooral zorgen voor elkaar.

Vanwege het bestuur van De Brug wensen we jou een fantastisch 2021 en als het even veilig kan, ontmoeten we elkaar weer fysiek.
Denk voor jezelf, zorg voor elkaar.

Bekijk de nieuwjaarskaart

dec 08
2020

Binnen het Brugs project Geborgen Zorgen, met het huisvandeMens Brugge als partner, wordt er extra ingezet op het bieden van handvaten en informatie. Zo is er een 'Tips voor troost'-poster ontwikkeld. Binnenkort zal je deze poster overal zien opduiken in het stadsbeeld en ook jij zal hem gratis kunnen ophalen! Meer nieuws over de concrete aanpak volgt snel. Zie ook https://www.brugge.be/coronavirus/geborgenzorgen

Bekijk de poster

Over het project Geborgen Zorgen:

We werden het voorbije jaar vrijwel elke dag geconfronteerd met verlies in allerlei soorten en maten. Wegvallen van sociale contacten en hobby’s, feestdagen die in rook opgaan, een relatiebreuk, ontslag of faillissement, een overlijden. Het coronavirus en de noodzakelijke maatregelen hebben velen van ons getroffen op ontelbare manieren. Binnen de stad groeide al snel de nood om daar extra zorg aan te besteden. Met de steun van HuisvandeMens Brugge, vzw Missing You, vzw Rouw en verliescafé Vlaanderen (afdeling Brugge), het Heidehuis, OCMW en Stad Brugge zag het project ‘Geborgen Zorgen’ het levenslicht. Zij brachten hun expertise samen om burgers te informeren hoe ze zelf kunnen omgaan met verlieservaringen of elkaar ondersteunen. Ondertussen is Geborgen Zorgen als werkgroep aangesloten bij Compassionate Brugge waar we samen met tal van partners verbindend aan de slag gaan om Bruggelingen die geconfronteerd worden met rouw en verlies te versterken.

 

Contact

De Brug
Centrum voor het Vrije Denken

 Hauwerstraat 3a, 8000 Brugge
 info@vrijzinnigbrugge.be
KBO 0417758709
RPR Gent, afdeling Brugge

Bestuursleden

voorzitter
Jo Debruyne
voorzitter.debrug@vrijzinnigbrugge.be

ondervoorzitter
Francis Moeykens
ondervoorzitter.debrug@vrijzinnigbrugge.be

penningmeester
Eli Noë
penningmeester.debrug@vrijzinnigbrugge.be

secretaris
Yara Debruyne
secretaris.debrug@vrijzinnigbrugge.be

kasverantwoordelijke
Carina Van Compernolle
kasverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

communicatieverantwoordelijken
Benjamien De Vos
Frederik Geers
communicatieverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

IT-verantwoordelijke
Marc Van Cauwenberghe
ITverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

preventieverantwoordelijke
Peter Focqaert
Preventieverantwoordelijke.debrug@vrijzinnigbrugge.be

verantwoordelijke Vonck
Alex de Pape
verantwoordelijkevonck.debrug@vrijzinnigbrugge.be

Alle bestuursleden bereiken:
bestuursleden.debrug@vrijzinnigbrugge.be

Vrijzinnige organisaties in West-Vlaanderen